Wat te doen tegen overmatig zweten?
Zweten doen we allemaal; het is een normale en belangrijke lichaamsfunctie waardoor overmatige warmte het lichaam kan verlaten. Lichamelijke inspanning, spanning of warm weer zorgt al snel voor zweet onder de oksels, handen en voeten. Maar bij sommige mensen is het zweten extremer en wordt er dagelijks last van ondervonden. Hevig transpireren is natuurlijk ontzettend vervelend, of dit nu overmatig zweten in de oksels is of over het hele lichaam. Wat te doen tegen overmatig zweten? We vertellen het je graag.
Overmatig zweten - Hyperhidrosis
Overmatig zweten wordt ook wel hyperhidrosis genoemd. In dit geval is de zweetproductie zo hoog, dat het je op allerlei manieren kan belemmeren. Hyperhidrosis kan over het hele lichaam plaatsvinden, maar beperkt zich meestal tot bepaalde lichaamsdelen zoals de oksels, het hoofd, de handen of voeten. De daadwerkelijke oorzaak is helaas niet bekend, maar er zijn wel verschillende factoren die invloed kunnen hebben op het overmatig transpireren. Zo:
- Is er bij zo’n 50% van de mensen die last hebben van overmatig zweten sprake van een erfelijk component;
- Kan er sprake zijn van overgewicht;
- Kan ook de menopauze of hormonale ziekten (denk aan een overmatige werking van de schildklier) invloed hebben op de zweetproductie.
Weten waar de oorzaak van overmatig zweten ligt kan een begin zijn om het probleem aan te pakken. Maar wat als je de oorzaak niet kunt hervinden? Wat dan te doen tegen overmatig zweten?
Wat te doen tegen overmatig zweten?
Hoewel het overmatig zweten niet altijd geheel gestopt kan worden, zijn er wel manieren om hier zo min mogelijk last van te ondervinden:
- Neem regelmatig een verfrissende douche, en mijdt producten met alcohol of parfum;
- Droog jezelf altijd goed af na een douche of bad;
- Draag iedere dag schone kleding. Wanneer je last hebt van overmatig zweten op specifieke plekken kun je de kledingstukken daar eventueel gedurende de dag vervangen (neem bijvoorbeeld een extra paar sokken of een schoon t-shirt mee);
- Let op de materialen van de kleding die je draagt. Synthetische stoffen houden zweet vast, terwijl natuurlijke materialen zoals biologisch katoen of bamboe het vocht makkelijker laten verdampen;
- Gebruik een deodorant met aluminiumzouten. Deze zouten kunnen de zweetproductie (tijdelijk) wat verminderen.
Mochten deze tips niet genoeg zijn om minder te zweten, maak dan een afspraak met je huisarts. Deze kan eventueel een lotion of crème voorschrijven om de zweetproductie wat minder intens te maken.
Nachtelijk zweten
Hoewel overdag overmatig zweten al vervelend genoeg is, kan ook nachtelijk zweten voor veel irritatie zorgen. Koud en nat wakker worden, iedere dag het beddengoed moeten vervangen - fijn is anders… Het zweten in je slaap kan verschillende oorzaken hebben, en ook hier geldt dat het weten van de oorzaak een eerste stap in de goede richting is. Gelukkig zijn er een aantal manieren om wat tegen het nachtelijk zweten te doen.
Wat te doen tegen nachtelijk zweten
Er zijn een aantal manieren om het nachtelijk zweten zoveel mogelijk te voorkomen:
- Zorg ervoor dat je lichaam voordat je in bed kruipt genoeg afgekoelt is. Over het algemeen heeft je lichaam vier uur nodig om af te koelen. Een koel lichaam zal ‘s nachts minder snel oververhit raken;
- Let ook in dit geval goed op de materialen van je nachtkleding en beddengoed. Natuurlijke materialen zoals bamboe, linnen en biologisch katoen houden minder warmte vast;
- Schaf een temperatuurregulerende matrasbeschermer aan. Deze absorbeert het vocht en voert het vervolgens af waardoor jouw bed ‘s nachts gewoon droog blijft;
- Houd de temperatuur van je kamer in de gaten. Over het algemeen wordt een temperatuur tussen de 16 en 22 graden celsius als ideaal ervaren.
- Let goed op wat je eet en drinkt voordat je naar bed gaat. Zware maaltijden en alcohol verstoort je nachtrust en kunnen voor nachtelijk zweten zorgen.
Kijk naar de oorzaak van het overmatig zweten, en pas vervolgens de juiste tactieken toe om het zweten zoveel mogelijk te verminderen. Kleding van natuurlijke materialen zoals linnen, bamboe of biologisch katoen en de juiste zeep kunnen al een gigantisch verschil maken!