Wat te doen tegen aambeien?
Wat zijn aambeien?
Aambeien zijn uitstulpingen van het slijmvlies rondom de anus. Deze uitstulpingen zijn opgezwollen en uitgezakte zwellichamen in de endeldarm. Deze zwellichamen zorgen ervoor dat de anus zich afsluit zodat er geen ontlasting lekt.
Wat zijn de symptomen van aambeien?
Aambeien zijn kwetsbaar en kunnen gaan bloeden als je naar het toilet gaat. Je ziet dan helderrood bloed op/in jouw ontlasting of bij het afvegen. Inwendige en uitwendige aambeien herken je, naast het bloeden, aan de volgende symptomen:
- Verlies van slijm bij de ontlasting
- Pijn of een drukkend gevoel tijdens de ontlasting
- Jeuk rondom de anus
- Onverwachts verlies van een beetje ontlasting
Inwendige aambeien
Wanneer de zwellichamen in de anus te veel opzwellen en uitzakken, spreken we van inwendige aambeien.
Uitwendige aambeien
Het kan echter ook voorkomen dat de zwellichamen zich buiten de anus bevinden. In dit geval spreken we van een uitwendige aambei.
Aambeien bij een zwangerschap
Een bekende kwaal tijdens de zwangerschap en de bevalling zijn aambeien. Dit komt omdat de druk in de bloedvaten toeneemt. Ook na de bevalling zijn vrouwen vatbaar voor aambeien. Tijdens de bevalling komt er een hoge druk te staan op het gebied rondom je anus, onder andere door het persen en de baby die erlangs moet. Het bloed kan op dat moment niet goed terugstromen, waardoor er langdurige druk op de bloedvaten staat. Ook geeft het gewicht van je baarmoeder en de baby extra druk op het weefsel rondom de anus. Door de druk wordt het risico op aambeien groter.
Hoe ontstaan aambeien?
Er zijn verschillende oorzaken voor het krijgen van aambeien. Aambeien ontstaan door een verhoogde druk op de aders rondom de anus. Deze raken geïrriteerd en zwellen op. Deze druk op de aders kan ten eerste ontstaan door te hard persen. Een harde ontlasting resulteert in druk op de aders boven de anus waardoor aambeien kunnen ontstaan. Ten tweede is het ophouden van ontlasting een oorzaak voor aambeien. Deze hoopt zich op in de endeldarm die druk uitoefent in de aders rondom de anus. Het is dus goed om te poepen als je aandrang voelt en het vooral niet uit te stellen. Andere oorzaken van aambeien zijn chronisch hoesten of te lang staan. In beide gevallen neemt de druk in de bloedvaten toe waardoor de druk in de aders rondom de anus ook kan toenemen.
Het antwoord op de vraag "hoe lang duren aambeien?" is afhankelijk van verschillende factoren. Over het algemeen loopt de herstelperiode uiteen van een paar dagen voor milde gevallen tot maanden voor zwaardere gevallen. Echter zijn echter een aantal dingen die je zelf kunt doen.
Aambeien behandelen
Aambeien zijn onschuldig en verdwijnen vaak vanzelf. Mocht je aambeien willen verwijderen of weghalen, probeer dan onderstaande tips:
- Drink 1,5 a 2 liter per dag om je lichaam gehydrateerd te houden.
- Zorg dat je genoeg lichaamsbeweging krijgt, minimaal een half uur per dag.
- Eet vezelrijke voeding om je ontlasting zachter te maken. Kies voor bruin brood, groente en vruchten die veel vezels bevatten. Mocht dit werken kun je medicatie als lactulose proberen.
- Ga direct naar het toilet als je aandrang voelt en probeer dit niet op te houden. Laat de ontlasting rustig passeren en probeer persen te vermijden.
- Gebruik bij irritatie of jeuk rond de anus geen ruw wc-papier maar gebruik vochtige doekjes (zonder alcohol of zeep). Dep daarna alles goed droog.
- Het is ook mogelijk om aambeien met een behandeling te verwijderen. Een medische ingreep verwijdert direct de aambeien maar kost vaak enkele weken herstel. Het zelf weghalen van aambeien wordt ten zeerste afgeraden. Vraag eerst medisch advies.
- Gebruik een lidocaïne vaselinecrème bij pijn of brandende jeuk om aambeien te verhelpen.
Hulp nodig met het kiezen van de juiste producten? Kom dan langs in onze apotheek of vraag een van onze medewerkers om advies.