Wat te doen bij een ontstoken ooglid?
Wat te doen bij een ontstoken ooglid?
Een ooglidontsteking houdt in dat de haarzakjes en talgklieren op de bovenste en/of onderste ooglidrand ontstoken zijn. Dit komt zowel in acute als chronische vorm voor. Een ooglidontsteking wordt ook wel blefaritis genoemd en komt regelmatig voor bij mensen van alle leeftijden.
De veroorzaker van een ooglidontsteking is vrijwel altijd de bacterie Staphylococcus aureus. Deze bacterie komt voor op iedere huid, maar dringt soms door in de huid waar de oogharen (wimpers) uit het ooglid komen. De bacterie maakt stoffen aan die het oog en het lid irriteren.
Hoe herken je een ontstoken ooglid?
- Jeuk en irritatie op het ooglid
- Rode en pijnlijke huid
- Het moeilijk kunnen openen van oogleden door schilfertjes, voornamelijk in de ochtend
- Tranende en branderige ogen
- Wazig zien
- Pusvorming
Blepharitis voorkomen
Als je een vette huid hebt of last van eczeem of acne, ben je gevoeliger voor blefaritis. Gecombineerd met andere irriterende stoffen zoals stof, rook of allergieën kan de blefaritis verergeren. Zorg daarom dat je jezelf hier zo min mogelijk aan blootstelt. Denk je een ooglidontsteking te hebben opgelopen door make up? Zorg dan dat je een tijdje even geen make-up draagt om je huid een pauze te geven zodat het zich makkelijker herstelt. Verder is een goede en regelmatige reiniging van het gezicht erg belangrijk om de blefaritis te voorkomen of te verminderen.
Ooglidontsteking voorkomen
Over het algemeen duurt het vrij lang om blefaritis te behandelen. Zo kan het 6 tot 8 weken duren voordat de klachten verminderen en je resultaten kunt zien. Omdat het ontstekingsrisico hoog is, is de kans groot dat de ontsteking terugkeert. Daarom is zorgvuldig en consistent schoonmaken een van de belangrijkste onderdelen van de ooglidontsteking behandeling.
Reinig je gezicht elke dag in de ochtend en avond. Maak daarna met een vochtig en warm washandje de oogleden schoon en houd eventueel een warm kompres enkele minuten op je oogleden. Door de warmte gaat je bloed sneller circuleren wat de poriën doet openen. Verwijder vervolgens voorzichtig de schilfertjes door te wrijven met het washandje. Een verzachtende oogcrème kan helpen tegen de droge schilfertjes. Als je last hebt van droge ogen zou je oogdruppels kunnen proberen om de droogheid tegen te gaan.
Merk je geen verschil of heb je hulp nodig met het kiezen van producten? Maak dan een afspraak voor persoonlijk advies.
Reacties
Door Linsey, 9 januari 2023
Hi Lijnie, bedankt voor je bericht. We adviseren je om even langs de huisarts te gaan. Op het ooglid kan Cicaplast worden aangebracht, maar op de rand van het ooglid niet. Groetjes, Team Apotheek en huid
Door Lijnie Burgmans, 4 januari 2023
Kan ik de crème cicaplast baume b5 gebruiken bij mijn ogen als ik blepharitis heb?