Siliconen of littekencrème bij littekens?

 • Geplaatst op
 • Door Rowena
 • Geplaatst in Littekens
 • 17
Siliconen of littekencrème bij littekens?

Om littekens na een wond te voorkomen, zijn er crèmes en siliconen-producten. Welke oplossing werkt beter en moet je dus kiezen? Lees het hier.

Littekencrème of siliconen tegen littekens?

Heb je een wond, bijvoorbeeld door een val, snee of operatie? Dan wil je een litteken zoveel mogelijk voorkomen. Daarvoor kun je een littekencrème of siliconen-product (gel of verband) gebruiken. Maar welke oplossing is de beste? Het korte antwoord is:

Je hoeft niet te kiezen. Beide oplossingen kunnen elkaar juist versterken. Siliconen werken namelijk op de huid ze bootsen je huid(barrière) na. Een crème werkt goed in de huid. Hieronder geven we je advies bij specifieke situaties.

Oppervlakkige wond

Heb je een oppervlakkige wond, bijvoorbeeld een kleine schaaf- of snijwond? Die hoeft niet per se een litteken achter te laten. Maar gebruik toch voor de zekerheid een hydraterende littekencrème. Want dat is bij elke huidbeschadiging belangrijk.

Begin met smeren direct nadat de wond dicht is. Dan is de kans op een litteken het kleinst.

Let op: je kunt van buitenaf nooit zeker weten of een wond oppervlakkig of diep is. Houd daarom je wond altijd goed in de gaten! (Zie hieronder bij ‘Afwijkend litteken’.)

Diepe wond

Heb je een diepe wond, bijvoorbeeld een operatie- of brandwond? Dan weet je zeker dat er een litteken zal ontstaan. Maar door goede behandeling houd je dat zo klein en onzichtbaar mogelijk. Daarvoor zijn siliconen de ‘gouden standaard’ volgens de internationale littekenrichtlijnen.

De internationale richtlijnen adviseren aanvullend hierop een littekencrème te gebruiken. Daarmee zorg je voor nog betere hydratatie. Ook hier geldt: begin met de therapie direct nadat de wond dicht is voor het beste resultaat. Bij een operatielitteken start je na het verwijderen van de hechtingen.

Afwijkend litteken

Een ‘normaal litteken’ ontwikkelt zich uiteindelijk tot een dun wit lijntje op de huid. Een afwijkend litteken is een litteken dat na 1 maand:

 • Nog steeds rood is en blijft
 • Nog steeds jeukt, irriteert of pijn doet
 • Verdikt is (groeit)
 • Trekt, er staat ‘spanning’ op het litteken

Gelden 1 of meerdere van bovenstaande klachten voor jouw litteken? Dan is het advies om direct te beginnen met siliconen, aangevuld met een littekencrème.

Groter risico

Je kunt aanleg hebben voor afwijkende littekens. Je maakt een groter risico op littekenvorming als:

 • Het in je familie zit
 • Je eerder een afwijkend litteken hebt gehad
 • Je een donkere huidskleur hebt
 • Je een wond hebt die moeilijk dichtgaat
 • De wond/het litteken op een plek zit waar veel spanning op staat (zoals gewrichten en het borstbeen)
 • Je jong bent (kinderen lopen meer risico omdat alles bij hen hard groeit, dus ook een litteken)

Gelden 1 of meerdere van bovenstaande punten voor jou? Dan is het advies om direct te beginnen met siliconen, aangevuld met een littekencrème. Preventief dus, voor de zekerheid.

Wat doen littekencrèmes en siliconen precies?

Littekenhuid heeft niet dezelfde eigenschappen als normale huid. Na een diepe wond kan je huid enkele belangrijke functies niet meer vervullen. Littekencrèmes en siliconen nemen die dan over. Deze functies zijn:

 • Vocht vasthouden. Omdat de huid beschadigd is, verdampt vocht heel snel. Het is belangrijk het vochtverlies te beperken, door de barrièrefunctie van de huid te herstellen.
 • Hydrateren. Je huid heeft vocht nodig om goed te herstellen en werken. Bij een wond is niet genoeg vocht aanwezig. Het is belangrijk dat extra vocht aangetrokken wordt.

Hoe werken siliconen?

Siliconen werken op je huid. Siliconen zorgen ervoor dat je huid een tijdelijk ‘dakje’ krijgt. Zo wordt het vocht vastgehouden. Daardoor zal je litteken soepeler, vlakker, minder rood en sneller rustig worden. Klachten als jeuk of irritatie worden verzacht of volledig weggenomen. Bovendien voorkomt het laagje op de huid irritatie door wrijving.

Voorbeelden van goede siliconenproducten: Scarban en Bapscarcare.

Hoe werkt littekencrème?

Littekencrème voorkomt net als siliconen vochtverlies. Daarnaast trekt het vocht aan vanuit de onderliggende huidlagen en houdt dat beter vast. Een goede littekencrème bevat werkzame stoffen (bijvoorbeeld vitaminen en anti-oxidanten) die je huid helpen om zo goed mogelijk te herstellen. Tegelijkertijd heb je minder last van vervelende klachten als jeuk, droog- en roodheid.

Een voorbeeld van een medische littekencrème met bewezen werking: Alhydran.

Start de behandeling zo snel mogelijk

Alleen zolang je litteken ‘actief’ is (zich nog ontwikkelt), hebben siliconen en crèmes effect. Deze periode is ongeveer tot 12 maanden nadat je wond is gesloten.

Houd daarom je wond goed in de gaten. En start direct met littekenproducten na wondsluiting. Gebruik bij oppervlakkige schaafwonden een littekencrème en bij operatieve littekens altijd een siliconencrème of -verband.

Voor meer informatie over Alhydran kun je terecht op: www.alhydran.nl

Reacties

 1. Rowena van Staveren Rowena van Staveren

  Goedemorgen,

  Bij een operatief litteken raden wij altijd aan om direct te beginnen met siliconencrème. In dit geval raden wij de Bapscarcare UV voor overdag aan, omdat een litteken op het gezicht niet blootgesteld mag worden aan de zon. Voor 's avonds kunt u het beste de Bapscarcare gebruiken.

 2. Rowena van Staveren Rowena van Staveren

  Goedemorgen Marieke,

  Je kunt in dat geval het beste Alhydran gebruiken. Deze crème verlicht de jeuk en laat het trekkende gevoel verdwijnen. Je kunt de crème zo vaak smeren als je wilt. Masseer het litteken lichtjes tijdens het insmeren en laat intrekken voordat je kleding eroverheen aantrekt.

 3. Marieke Bekker Marieke Bekker

  Ik (79 jaar) ben op 25/6 op mijn knie gevallen, grote diepe schaafwond. Door huisarts en assistente tot 16/8 verzorgd met o.a. Nu gel en Flaminal forte. Nu dik rood/paars ongelijk litteken. Huid voelt sprak en is gevoelig als deze in aanraking komt met kleding en beddengoed. Graag advies. Cosmetisch ik er geen moeite mee. Hartelijke groet. Marieke

 4. Marie-Thérèse Laven Marie-Thérèse Laven

  Ik ben woensdag 09--09-20 geopereerd.Basaalcelcarcinoom op de neus. De plastisch chirurg is er ook aan te pas gekomen. Volgende week donderdag 17-09 of donderdag 18-09 worden de hechtingen verwijderd. Wat kan ik het beste gebruiken? Graag uw advies. B.v.d. en met vriendelijke groet M.Th. Laven

 5. Rowena van Staveren Rowena van Staveren

  Goedemiddag Lief,

  Wij raden zelf aan om bij al bestaande littekens (operatief) meteen te beginnen met de siliconencrème of verband. Als het litteken onder kleding zit, is verband makkelijker, omdat dat dan de hele dag kan blijven zitten. Zit het litteken bijvoorbeeld in het gezicht, dan is de siliconengel handiger.

  Een littekencrème (Alhydran) raden wij aan om direct mee te smeren zodra de wond nog geen litteken is, dus bijvoorbeeld bij een dichte schaafwond of zodra de wond een korst heeft gevormd. De Alhydran voorkomt littekenvorming, terwijl de Bapscarcare voornamelijk het al bestaande litteken vermindert.

 6. Rowena van Staveren Rowena van Staveren

  Goedemiddag Hugo,

  Bij bestaande littekens (wat dit in dit geval is als er hechtingen zijn gebruikt) raden wij aan om zo snel mogelijk met een siliconengel te beginnen.
  Wij adviseren vaak de Scarban siliconengel of de Bapscarcare siliconengel. Deze producten bevatten hoge percentages siliconen, wat het litteken snel helpt verminderen.
  In jouw geval is het niet meer nodig om met Alhydran crème te smeren. Dat wordt gebruikt bij een nog bestaande korst.

 7. Lief Lief

  Hallo, ik zoek ook het antwoord op de vraag die Katina stelt. Ik gebruik zowel een littekencrème als een siliconengel. Ik gebruik eerst de crème en als die ingetrokken is (na ongeveer 15 à 30 minuten), doe ik de siliconenel erop. Ik doe dat 's ochtends en 's avonds. Is dit een correcte manier om beide producten te combineren?

 8. Hugo Hugo

  Beste,
  Afgelopen week zijn de hechtingen uit mijn wond gehaald (gezicht, bij oog en voorhoofd). Er zitten geen korsten meer op. Wat kan ik het beste gebruiken? De arts adviseerde mij Contractubex (wat ik momenteel gebruik), maar nu zoek ik naar een siliconengel. Is het aan te raden alleen de siliconengel te gebruiken, of kan ik het toch combineren?

  Bij voorbaat dank voor de reactie.

 9. Rowena van Staveren Rowena van Staveren

  Goedemorgen Zoë,

  Wij raden altijd aan om zo snel mogelijk te beginnen met een littekencrème. Zodra de wond is gesloten (dus niet meer nattig is), kun je beginnen met Alhydran. Deze crème zal de huid helpen om sneller te helen. Zodra er een litteken verschijnt, kun je het beste overstappen op Bapscarcare. Deze siliconen verminderen het litteken.

 10. Zoë Zoë

  Op basis van het bovenstaand advies, namelijk om siliconen aangevuld met een littekencrème te gebruiken, heb ik de siliconengel van babscarcare en de littekencrème van Alhydran gekocht. Beide moet twee keer per dag worden ingesmeerd. Hoe kan ik dit het beste gecombineerd gebruiken? Alvast dank.

 11. Carolien Carolien

  Beste,

  Mijn jongste dochter is vandaag gevallen, snijwond op de voorhoofd van 2,5 cm en geplakt en hechtpleister.

 12. Rowena van Staveren Rowena van Staveren

  Hi Thuy,

  Thanks for your message.
  The best thing to do is start using cream as soon as possible, but only after the wound has healed.
  In case your daughter wears shorts and the scar is not covered, you can best use the Alhydran cream. If the scar is covered by jeans or a skirt, it's best to use Bapscarcare Littekenverband. Those are kind of like bandages that you can just leave on for a week.

  Best regards,
  Apotheek & Huid

 13. Thuy Thuy

  Dear apotheekenhuid

  My daughter falled and got a big and deep scratch on her knee, it is good now but it left a big scar on her knee.

  I would like to ask which scar lotion is good to buy/use to minimize the appearance of the scar.

  Thanks for your advice

  Cathrin

  Please kindly give me some feedbacks which are very helpful for me to improve the quality of my products.

  Wishing you a great day and enjoy beautiful sunny day

 14. Rowena van Staveren Rowena van Staveren

  Goedemiddag,

  Zolang er nog korstjes op de wond zitten, kun je het beste beginnen met Alhydran. Als de korstjes helemaal zijn genezen, kun je beter overgaan op een siliconen littekenverband, zoals bijvoorbeeld van Bapscarcare of Scarban.

  Met vriendelijke groet,
  Apotheek & Huid

 15. Joyce Michielsen Joyce Michielsen

  Ik ben 6 weken geleden geopereerd aan m'n buik en heb een snede van ongeveer 30 cm verticaal over m'n buik. Het litteken heeft inmiddels nog 1 klein korstje (bij de laatste hechtingsplek) en de huid eromheen begint wat droog te worden. Graag zou ik overgaan tot verzorging van de huid/litteken. Wat is hiervoor nu aan te raden? Ik krijg verschillende tips en weet het nu niet zo goed meer. Dank alvast!

 16. Rowena van Staveren Rowena van Staveren

  Hi Clasien,

  Als je ongerust bent zou ik teruggaan naar de arts.
  Echter, kan het litteken zelf ook rood zijn, verdikkingen hebben en pijnlijk en strak zijn, dus het is ook mogelijk dat het litteken zich aan het vormen is.

 17. Rowena van Staveren Rowena van Staveren

  Hi Linda,

  Zolang er nog korstvorming is op de wond, kun je de Alhydran gebruiken. Zodra de korsten zijn verdwenen, zou ik overgaan op de littekenverbanden.

  Het is niet mogelijk om een littekencrème en siliconenverband tegelijk te gebruiken. De bedoeling van het siliconenverband is om het 24 uur per dag op de huid te laten zitten.

 18. clasien van driel clasien van driel

  na een armlift heb ik een siliconenpleister geplakt op het litteken. na gebruik van twee weken werd het erg rood, ging de huid rimpelen ( met verdikkingen ) en werd het pijnlijk en strak. Is het mogelijk een allergie op te bouwen? Ik kan eigenlijk niks vinden, maar zou toch wel graag de littekens goed verzorgen... Na een week niet gebruiken is het nog steeds erg pijnlijk en strak...

 19. Linda Kreuze Linda Kreuze

  Hoi,
  Ik ben vorige week geopereerd. Enorme littekens op buik en borst. Wel al korstvorming. Wat zou voor mij het handigste zijn? Als ik beiden zou gebruiken hoe zou de volgorde dan zijn? (Zie de vraag hieronder)

 20. Mylène Disselkoen Mylène Disselkoen

  Goedemiddag,

  Wij raden zelf aan om bij al bestaande littekens (operatief) meteen te beginnen met de siliconencrème of verband. Als het litteken onder kleding zit, is verband makkelijker, omdat dat dan de hele dag kan blijven zitten. Zit het litteken bijvoorbeeld in het gezicht, dan is de siliconengel handiger.

  Een littekencrème (Alhydran) raden wij aan om direct mee te smeren zodra de wond nog geen litteken is, dus bijvoorbeeld bij een dichte schaafwond of zodra de wond een korst heeft gevormd. De Alhydran voorkomt littekenvorming, terwijl de Bapscarcare voornamelijk het al bestaande litteken vermindert.

 21. Katina Katina

  Dus een combinatie van beide produkten wordt aanbevolen. Maar in welke volgorde moeten ze aangebracht worden? Eerst de lidtekencreme en daarover het siliconen produkt of omgekeerd? Of het ene 's morgens en het andere' s avonds?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij gebruiken cookies om de website en uw browserervaring te verbeteren en voor marketingdoeleinden om u relevante advertenties te laten zien die op uw interesses zijn afgestemd. Klik op "Ik wil een optimaal werkende website“ om cookies te accepteren. Wanneer u verder gaat zonder een keuze te maken, stemt u automatisch in met het plaatsen van cookies . Ik wil een optimaal werkende site en ga akkoord met cookies Nee, ik wil geen cookies voor marketingsdoeleinde › Meer over cookies »