Siliconen of littekencrème bij littekens?

 • Geplaatst op
 • Door Rowena
 • Geplaatst in Littekens
 • 45
Siliconen of littekencrème bij littekens?

Om littekens na een wond te voorkomen, zijn er crèmes en siliconen-producten. Welke oplossing werkt beter en moet je dus kiezen? Lees het hier.

Littekencrème of siliconen tegen littekens?

Heb je een wond, bijvoorbeeld door een val, snee of operatie? Dan wil je een litteken zoveel mogelijk voorkomen. Daarvoor kun je een littekencrème of siliconen-product (gel of verband) gebruiken. Maar welke oplossing is de beste? Het korte antwoord is:

Je hoeft niet te kiezen. Beide oplossingen kunnen elkaar juist versterken. Siliconen werken namelijk op de huid ze bootsen je huid(barrière) na. Een crème werkt goed in de huid. Hieronder geven we je advies bij specifieke situaties.

Oppervlakkige wond

Heb je een oppervlakkige wond, bijvoorbeeld een kleine schaaf- of snijwond? Die hoeft niet per se een litteken achter te laten. Maar gebruik toch voor de zekerheid een hydraterende littekencrème. Want dat is bij elke huidbeschadiging belangrijk.

Begin met smeren direct nadat de wond dicht is. Dan is de kans op een litteken het kleinst.

Let op: je kunt van buitenaf nooit zeker weten of een wond oppervlakkig of diep is. Houd daarom je wond altijd goed in de gaten! (Zie hieronder bij ‘Afwijkend litteken’.)

Diepe wond

Heb je een diepe wond, bijvoorbeeld een operatie- of brandwond? Dan weet je zeker dat er een litteken zal ontstaan. Maar door goede behandeling houd je dat zo klein en onzichtbaar mogelijk. Daarvoor zijn siliconen de ‘gouden standaard’ volgens de internationale littekenrichtlijnen.

De internationale richtlijnen adviseren aanvullend hierop een littekencrème te gebruiken. Daarmee zorg je voor nog betere hydratatie. Ook hier geldt: begin met de therapie direct nadat de wond dicht is voor het beste resultaat. Bij een operatielitteken start je na het verwijderen van de hechtingen.

Afwijkend litteken

Een ‘normaal litteken’ ontwikkelt zich uiteindelijk tot een dun wit lijntje op de huid. Een afwijkend litteken is een litteken dat na 1 maand:

 • Nog steeds rood is en blijft
 • Nog steeds jeukt, irriteert of pijn doet
 • Verdikt is (groeit)
 • Trekt, er staat ‘spanning’ op het litteken

Gelden 1 of meerdere van bovenstaande klachten voor jouw litteken? Dan is het advies om direct te beginnen met siliconen, aangevuld met een littekencrème.

Groter risico

Je kunt aanleg hebben voor afwijkende littekens. Je maakt een groter risico op littekenvorming als:

 • Het in je familie zit
 • Je eerder een afwijkend litteken hebt gehad
 • Je een donkere huidskleur hebt
 • Je een wond hebt die moeilijk dichtgaat
 • De wond/het litteken op een plek zit waar veel spanning op staat (zoals gewrichten en het borstbeen)
 • Je jong bent (kinderen lopen meer risico omdat alles bij hen hard groeit, dus ook een litteken)

Gelden 1 of meerdere van bovenstaande punten voor jou? Dan is het advies om direct te beginnen met siliconen, aangevuld met een littekencrème. Preventief dus, voor de zekerheid.

Wat doen littekencrèmes en siliconen precies?

Littekenhuid heeft niet dezelfde eigenschappen als normale huid. Na een diepe wond kan je huid enkele belangrijke functies niet meer vervullen. Littekencrèmes en siliconen nemen die dan over. Deze functies zijn:

 • Vocht vasthouden. Omdat de huid beschadigd is, verdampt vocht heel snel. Het is belangrijk het vochtverlies te beperken, door de barrièrefunctie van de huid te herstellen.
 • Hydrateren. Je huid heeft vocht nodig om goed te herstellen en werken. Bij een wond is niet genoeg vocht aanwezig. Het is belangrijk dat extra vocht aangetrokken wordt.

Hoe werken siliconen?

Siliconen werken op je huid. Siliconen zorgen ervoor dat je huid een tijdelijk ‘dakje’ krijgt. Zo wordt het vocht vastgehouden. Daardoor zal je litteken soepeler, vlakker, minder rood en sneller rustig worden. Klachten als jeuk of irritatie worden verzacht of volledig weggenomen. Bovendien voorkomt het laagje op de huid irritatie door wrijving.

Voorbeelden van goede siliconenproducten: Scarban en Bapscarcare.

Hoe werkt littekencrème?

Littekencrème voorkomt net als siliconen vochtverlies. Daarnaast trekt het vocht aan vanuit de onderliggende huidlagen en houdt dat beter vast. Een goede littekencrème bevat werkzame stoffen (bijvoorbeeld vitaminen en anti-oxidanten) die je huid helpen om zo goed mogelijk te herstellen. Tegelijkertijd heb je minder last van vervelende klachten als jeuk, droog- en roodheid.

Een voorbeeld van een medische littekencrème met bewezen werking: Alhydran.

Start de behandeling zo snel mogelijk

Alleen zolang je litteken ‘actief’ is (zich nog ontwikkelt), hebben siliconen en crèmes effect. Deze periode is ongeveer tot 12 maanden nadat je wond is gesloten.

Houd daarom je wond goed in de gaten. En start direct met littekenproducten na wondsluiting. Gebruik bij oppervlakkige schaafwonden een littekencrème en bij operatieve littekens altijd een siliconencrème of -verband.

Voor meer informatie over Alhydran kun je terecht op: www.alhydran.nl

Reacties

 1. Rowena van Staveren Rowena van Staveren

  Goedemorgen Brigitte,

  Bij operatieve littekens raden wij altijd aan om zo snel mogelijk (na het verwijderen van de hechtingen) te beginnen met siliconentherapie.
  In dit geval kun je het beste een siliconengel gebruiken zoals Bapscarcare. In deze situatie raad ik geen siliconenpleister aan.
  Bij een siliconengel is het de bedoeling om gedurende de hele dag een laagje op het litteken te laten liggen. Het verstikkende gevoel waar je over praat, zal niet gebeuren.
  Een verband raden wij eigenlijk aan op plekken onder kleding, omdat de siliconengel dan geen laagje kan worden, omdat het opgenomen wordt door de kleding.

 2. Rowena van Staveren Rowena van Staveren

  Goedemorgen Jacqueline,

  In dit geval raden wij aan om zo snel mogelijk te gaan smeren met een siliconengel. Bapscarcare (zonder UV) mag op het ooglid gebruikt worden. Het is wel de bedoeling bij een siliconengel dat er een soort laagje op het litteken zit, dus het is niet de bedoeling dat u het heel goed uit gaat smeren.

 3. Jacqueline Jacqueline

  Dag, 4 weken geleden heb ik een bovenooglidcorrectie gehad. Nu is er een verdikking van het litteken in de ooghoek ontstaan. Een klein 'ribbeltje/kabeltje' zeg maar. Ben bezorgd dat dit blijvend is. Wat raden jullie mij aan te doen? Siliconen gel? Mag dit op het ooglid gebruikt worden? Dank alvast.

 4. Brigitte Brigitte

  Boven mijn lip is een knobbel verwijderd, ik heb nu een operatieve snee tussen lip en neus. Wat kan ik smeren nadat de hechtingen verwijderd zijn. Ik denk aan siliconen pleisters voor de nacht en siliconen gel voor overdag maar vrees ook verstikking door te veel afsluiting. Of kan ik beter de combinatie maken van siliconen pleisters met overdag littekencreme?
  Hoor graag uw advies.

 5. Rowena van Staveren Rowena van Staveren

  Goedemiddag Marcel,

  Wat ontzettend vervelend voor je dochtertje! We snappen dat je er zoveel mogelijk aan wil doen om een litteken te voorkomen.

  In dit geval zouden wij zelf overstappen op een littekencrème, omdat je zegt dat het lijkt alsof het litteken onderhuids aan het ontwikkelen is. Een siliconengel blijft op de huid liggen, maar een littekencrème dringt de huid in. Het merk dat je noemt ken ik helaas niet, dus daar kan ik geen advies over geven. Wij hebben zelf erg goede ervaringen met Alhydran.

  Wel is het heel belangrijk om een littekencrème met UV-factor te gebruiken, om verkleuring door de zon te voorkomen.

 6. Marcel Marcel

  Beste mevrouw/heer,

  Mijn dochtertje van 3,5 is tweede kerstdag hard gevallen. Ze viel terwijl ze met haar handjes in haar zakken liep :( over de voet van mijn schoonvader, waardoor zij met haar voorhoofd op de straat viel.

  In eerste instantie kwam er een grote bult en leek het op een vrij grote schaafwond midden op haar voorhoofd (heeft ook maar klein beetje gebloed).

  Nu 3 weken verder zijn alle korstjes eraf en zijn er ook geen echte verhogingen/bulten meer op de huid te zien. Wel lijkt/is de huid eronder nog steeds beschadigd (is ook nog rose/rood achtig van kleur) en lijkt wel of je onder de huid dus beschadigingen ziet (littekenweefsel).

  We zijn na circa 14 dagen (na ongeval), gaan smeren met de siliconegel van Bapscarecare.
  Nu dus circa 1,5 week 2x (s avonds en in ochtend) aan het smeren.

  Ik vraag mij af of wij nog iets anders kunnen doen?

  Bv:
  - s nachts silicone pleisters en overdag silicone gel;
  Of
  - toch beter om overdag met een litteken crème of Staudt crème te gaan smeren en s nachts wel met de silicone gel? Ik las over bv Staudt ook goede ervaringen.

  Ik wil niets over het hoofd zien en er eigenlijk alles aan doen om haar litteken zo klein mogelijk te maken :(.

  Alvast heel erg bedankt!
  Groet Marcel

 7. Rowena van Staveren Rowena van Staveren

  Goedemorgen,

  Wij raden bij operatieve littekens altijd aan om siliconen te gebruiken zodra de hechtingen eruit zijn. Dermatix is hier een voorbeeld van. De bedoeling bij siliconen is dat de gel een laagje op de huid vormt, waardoor de huid geen vocht kan verliezen. Het is dus eigenlijk de bedoeling dat dit 'vettig' aanvoelt.

  Het is inderdaad wel mogelijk om Alhydran te gebruiken voor overdag en dan de Dermatix 's avonds. Omdat Alhydran een littekencrème is, werkt deze anders en wordt dit goed opgenomen in de huid en zal dit niet vettig aanvoelen.

 8. Rowena van Staveren Rowena van Staveren

  Goedemorgen,

  Bij een operatief litteken raden wij altijd aan om direct te gaan smeren met siliconen zodra de hechtingen eruit zijn gehaald.

  U kunt wel de Bapscarcare met UV gaan gebruiken, maar let er dan goed op dat dit niet in de ogen komt door uitlopen bijvoorbeeld. Dit kan de ogen gaan irriteren. Daarom wort dit afgeraden rondom de ogen en wordt de siliconengel zonder UV aangeraden.

 9. Mar Mar

  Goedemiddag,

  Ik heb een ooglidcorrectie gehad, en de arts gaf mij dermatix mee. Dit is erg vet. Voor de nacht vind ik dit niet erg, maar kan ik het combineren, dat ik overdag dan alhydran gebruik? Of is dat net zo vet? Ik vind het ook wel fijn dat er een spf in zit.

 10. Mw vd Meer Mw vd Meer

  Ik heb vorige week een ooglidcorrectie gehad boven beide ogen, de hechtingen worden deze week verwijderd. Het lijkt erg netjes te helen, op advies van de arts smeer ik wonden/hechtingen nu in met vaseline. Wat kan ik het beste gaan smeren zodra de hechtingen eruit zijn, littekencrème en als het toch lang rood blijft aanvullend siliconencrème? Of preventief beiden? En in het laatste geval: ik las ook dat siliconencrème met UV-factor niet rondom de ogen gebruikt mag worden, klopt dat?

 11. Rowena van Staveren Rowena van Staveren

  Goedemorgen Anja,

  Of mensen Dermatix of Bapscarcare willen gebruiken, is ook een beetje persoons afhankelijk.

  Wij raden Bapscarcare aan, omdat een lage dosering vitamine E de werking van een crème effectiever kan maken. Andere ingrediënten kunnen dankzij vitamine E nog dieper in de huid komen.

  Wij zijn niet bekend met eventuele nadelen van vitamine E, behalve als het in hoge concentraties in de crème verwerkt zit. Bij Bapscarcare is dat niet het geval.

 12. Anja Anja

  Beste mevrouw,

  Ik heb een vraag over de siliconengel.

  Jullie adviseren onder meer bapscarecare.
  Mijn huisarts adviseerde dermatix. In bapscarecare zou vitamine e zijn toegevoegd en dat zou ook weer een negatief effect kunnen hebben.

  Wat is jullie mening?

  Alvast bedankt.

  Groet Anja

 13. Rowena van Staveren Rowena van Staveren

  Goedemiddag,

  U kunt in dit geval het beste zo snel mogelijk beginnen met Alhydran littekencrème. Deze crème zal het ontstaan van een litteken zoveel mogelijk voorkomen.
  Mocht er na een aantal maanden toch een litteken zijn ontstaan, dan kun je na ongeveer 6 maanden het beste overstappen op de Bapscarcare siliconengel.
  Omdat het in het gezicht is, raden wij aan om altijd een crème met SPF factor te gebruiken, ook in de winter. De zon laat een litteken verkleuren en dit is ontzettend lastig om te verhelpen.
  Je hebt na het ontstaan van het litteken ongeveer 1,5 jaar de tijd om het litteken mooier te maken. Daarna kun je niets meer aan het litteken doen.

 14. Rowena van Staveren Rowena van Staveren

  Goedemiddag,

  Je kunt in dit geval het beste Alhydran littekencrème gebruiken. Omdat het al lang geleden is, is het wel lastig om dit nog weg te krijgen. Na het ontstaan van een litteken heb je ongeveer 1,5 jaar de tijd om het litteken mooier te krijgen, daarna kun je er niets meer aan doen. Omdat het in het gezicht zit, is het wel heel belangrijk om het hele jaar door met een SPF factor te smeren, ook in de winter.

 15. Stephanie Visser Stephanie Visser

  Goedenmiddag

  Een jaar geleden is onze zoon gevallen
  Een snee bij zn oog is gelijmd en hij had een schaafwond op zijn neus deze wond is meerdere malen opengegaan en ondanks veelvuldig insmeren is het plekje op zijn neus ook verbrand door de zon
  Nu is dat plekje op zn neus nog steeds beetje rood en bobbelig
  Wat kan ik er nu het beste opsmeren?

  Bedankt

 16. Michelle Michelle

  Goedenmiddag,
  Mijn zoon (6) is een aantal dagen geleden met zijn neus op de vensterbank gevallen en heeft een wond/snee onder zijn neus die helaas niet erg mooi geplakt is. Welke creme/ gel is geschikt voor kinderen en wanneer kan ik hiermee beginnen? En is littekencrème of siliconen beter? Ik kom er zelf niet uit en hoop dat u mij kunt adviseren. Alvast bedankt !

 17. Mylène Disselkoen Mylène Disselkoen

  Goedemorgen,

  Wij adviseren in dit geval om zo snel mogelijk met een littekencrème te beginnen, maar wel pas als de wond dicht is (niet meer nattig). Met een crème voorkom je dat het een litteken gaat worden. Mocht het na een aantal maanden smeren toch een litteken geworden zijn, dan kun je het beste overstappen op een siliconencrème.

  Het merk dat u noemt kennen wij helaas niet. Wij zouden zelf Alhydran smeren.

 18. sytze sytze

  Goedenavond,,

  Mijn zoon is gevallen op de tafelrand met als gevolg een grote snee (voorhoofd) Adviseren jullie mij om littekencreme te smeren als de wond dicht is? Of is een siliconencreme ook voldoende..

  Ik zag een speciale crème (kids)van het merk Staudt of hebben jullie een andere tip voor kinderen (3 jaar).

  Met vr groet,

  S vd Zwaag

 19. Rowena van Staveren Rowena van Staveren

  Goedemorgen Lex,

  Je kunt Alhydran beginnen te smeren zodra de wond dicht is en niet meer vochtig is. Als de hechtingen er nog in zitten, mag dat al wel gebruikt worden.
  In principe raden wij Bapscarcare aan zodra de hechtingen uit de wond zijn, om zo direct te beginnen met littekenbehandeling.

  Mochten er nog vragen zijn, bel ons dan op 0174 247393.

 20. Lex Lex

  Goedenavond, het is mij niet helemaal duidelijk of ik Alhydran al mag gebruiken voordat de hechtingen verwijderd zijn. De wond is inmiddels droog en de korst begint zich reeds te vormen, echter de hechtingen zitten er dus nog wel in. Kan het kwaad om al te smeren met Alhydran terwijl de hechtigen er nog in zitten? En ik begrijp dat na enkele weken ik over moet stappen op Babscarcare? Bedankt!

 21. Rowena van Staveren Rowena van Staveren

  Goedemorgen Francien,

  In dit geval kun je het beste beginnen met de Alhydran. Je kunt overdag het beste een zonnefactor eroverheen gebruiken of gebruik de Alhydran SPF. 's Avonds is het niet nodig om een SPF factor te gebruiken.

  Mochten het uiteindelijk toch littekens geworden zijn, dan kun je over stappen op Bapscarcare littekengel. Hier geldt hetzelfde, overdag de SPF, 's avonds zonder.

 22. Francien Francien

  De dermatoloog heeft van de week 4 moedervlekken in mijn gezicht weggehaald (shaving) moet nu 7 dagen antibiotica creme 3x daags smeren ivm infectie , wat kan ik het beste daarna gebruiken om te zorgen zo weinig mogelijk litteken vorming krijg.

 23. Rowena van Staveren Rowena van Staveren

  Hi Lisa,

  Helaas is daar helemaal niets aan te doen. Littekens ouder dan 2 jaar zijn altijd blijvend. Door de jaren heen heb je wel kans dat het gaatje dichtgroeit, maar een crème heeft helemaal geen zin in dit geval.

 24. Lisa Lisa

  Goedenavond,

  Ik heb al een lange tijd een navelpiercing en die wil ik er nu uithalen. Wat zouden jullie adviseren om na het uithalen te gebruiken?

 25. Rowena van Staveren Rowena van Staveren

  Goedemorgen Esther,

  Bij een operatief litteken kun je het beste direct beginnen met siliconencrème of verband en de Alhydran overslaan. Je kunt hiermee beginnen zodra de hechtingen zijn verwijderd.

 26. Esther Esther

  Ik ben 3 dagen geleden aan mijn buik geopereerd. “Keizersnede”. Wanneer kan starten met Alhydran en wanneer met siliconenverband of creme?

 27. Rowena van Staveren Rowena van Staveren

  Goedemiddag Ebby,

  De littekencrème en siliconengel kunnen elkaars werking inderdaad versterken. De littekencrème wordt aangeraden om te gebruiken vóórdat de wond een litteken is geworden (dus als de korst er nog op zit of vlak erna). Indien de wond al echt duidelijk een litteken is geworden, is de bedoeling om over te stappen op siliconengel. In dit geval zou ik (zolang het litteken nog trekkerig, rood en dik is) eerst beginnen met de littekencrème en na een aantal weken overstappen op een siliconengel. Het is dus niet de bedoeling om beide producten tegelijk te gebruiken, maar de gel volgt de crème op.
  Mocht het niet helemaal duidelijk zijn, dan kunt u ons altijd even bellen.

 28. Ebby Arif Ebby Arif

  Mijn zoontje heeft een diepe wond bij zijn wenkbrauwen die is dichtgeplakt. Nu is het niet heel goed 'dicht' geheeld. Het is nog best breed gebleven. Het is nu wel dicht, korstje is eraf maar wel rood. Zie helaas door de bomen het bos niet meer betreft allerlei soorten producten. Nu lees ik hier dat siliconengel en littekencreme elkaar kunnen versterken en dat littekencreme gebruikt kan worden na de gel.
  Bedoelen jullie hiermee dat ik eerst de gel moet gebruiken en direct erna de creme of bedoelen jullie dat ik eerst een periode alleen de gel moet gebruiken en erna de creme.
  Hoor graag van jullie.
  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet,

  Ebby

 29. Rowena van Staveren Rowena van Staveren

  Goedemorgen,

  Bij een operatief litteken raden wij altijd aan om direct te beginnen met siliconencrème. In dit geval raden wij de Bapscarcare UV voor overdag aan, omdat een litteken op het gezicht niet blootgesteld mag worden aan de zon. Voor 's avonds kunt u het beste de Bapscarcare gebruiken.

 30. Rowena van Staveren Rowena van Staveren

  Goedemorgen Marieke,

  Je kunt in dat geval het beste Alhydran gebruiken. Deze crème verlicht de jeuk en laat het trekkende gevoel verdwijnen. Je kunt de crème zo vaak smeren als je wilt. Masseer het litteken lichtjes tijdens het insmeren en laat intrekken voordat je kleding eroverheen aantrekt.

 31. Marieke Bekker Marieke Bekker

  Ik (79 jaar) ben op 25/6 op mijn knie gevallen, grote diepe schaafwond. Door huisarts en assistente tot 16/8 verzorgd met o.a. Nu gel en Flaminal forte. Nu dik rood/paars ongelijk litteken. Huid voelt sprak en is gevoelig als deze in aanraking komt met kleding en beddengoed. Graag advies. Cosmetisch ik er geen moeite mee. Hartelijke groet. Marieke

 32. Marie-Thérèse Laven Marie-Thérèse Laven

  Ik ben woensdag 09--09-20 geopereerd.Basaalcelcarcinoom op de neus. De plastisch chirurg is er ook aan te pas gekomen. Volgende week donderdag 17-09 of donderdag 18-09 worden de hechtingen verwijderd. Wat kan ik het beste gebruiken? Graag uw advies. B.v.d. en met vriendelijke groet M.Th. Laven

 33. Rowena van Staveren Rowena van Staveren

  Goedemiddag Lief,

  Wij raden zelf aan om bij al bestaande littekens (operatief) meteen te beginnen met de siliconencrème of verband. Als het litteken onder kleding zit, is verband makkelijker, omdat dat dan de hele dag kan blijven zitten. Zit het litteken bijvoorbeeld in het gezicht, dan is de siliconengel handiger.

  Een littekencrème (Alhydran) raden wij aan om direct mee te smeren zodra de wond nog geen litteken is, dus bijvoorbeeld bij een dichte schaafwond of zodra de wond een korst heeft gevormd. De Alhydran voorkomt littekenvorming, terwijl de Bapscarcare voornamelijk het al bestaande litteken vermindert.

 34. Rowena van Staveren Rowena van Staveren

  Goedemiddag Hugo,

  Bij bestaande littekens (wat dit in dit geval is als er hechtingen zijn gebruikt) raden wij aan om zo snel mogelijk met een siliconengel te beginnen.
  Wij adviseren vaak de Scarban siliconengel of de Bapscarcare siliconengel. Deze producten bevatten hoge percentages siliconen, wat het litteken snel helpt verminderen.
  In jouw geval is het niet meer nodig om met Alhydran crème te smeren. Dat wordt gebruikt bij een nog bestaande korst.

 35. Lief Lief

  Hallo, ik zoek ook het antwoord op de vraag die Katina stelt. Ik gebruik zowel een littekencrème als een siliconengel. Ik gebruik eerst de crème en als die ingetrokken is (na ongeveer 15 à 30 minuten), doe ik de siliconenel erop. Ik doe dat 's ochtends en 's avonds. Is dit een correcte manier om beide producten te combineren?

 36. Hugo Hugo

  Beste,
  Afgelopen week zijn de hechtingen uit mijn wond gehaald (gezicht, bij oog en voorhoofd). Er zitten geen korsten meer op. Wat kan ik het beste gebruiken? De arts adviseerde mij Contractubex (wat ik momenteel gebruik), maar nu zoek ik naar een siliconengel. Is het aan te raden alleen de siliconengel te gebruiken, of kan ik het toch combineren?

  Bij voorbaat dank voor de reactie.

 37. Rowena van Staveren Rowena van Staveren

  Goedemorgen Zoë,

  Wij raden altijd aan om zo snel mogelijk te beginnen met een littekencrème. Zodra de wond is gesloten (dus niet meer nattig is), kun je beginnen met Alhydran. Deze crème zal de huid helpen om sneller te helen. Zodra er een litteken verschijnt, kun je het beste overstappen op Bapscarcare. Deze siliconen verminderen het litteken.

 38. Zoë Zoë

  Op basis van het bovenstaand advies, namelijk om siliconen aangevuld met een littekencrème te gebruiken, heb ik de siliconengel van babscarcare en de littekencrème van Alhydran gekocht. Beide moet twee keer per dag worden ingesmeerd. Hoe kan ik dit het beste gecombineerd gebruiken? Alvast dank.

 39. Carolien Carolien

  Beste,

  Mijn jongste dochter is vandaag gevallen, snijwond op de voorhoofd van 2,5 cm en geplakt en hechtpleister.

 40. Rowena van Staveren Rowena van Staveren

  Hi Thuy,

  Thanks for your message.
  The best thing to do is start using cream as soon as possible, but only after the wound has healed.
  In case your daughter wears shorts and the scar is not covered, you can best use the Alhydran cream. If the scar is covered by jeans or a skirt, it's best to use Bapscarcare Littekenverband. Those are kind of like bandages that you can just leave on for a week.

  Best regards,
  Apotheek & Huid

 41. Thuy Thuy

  Dear apotheekenhuid

  My daughter falled and got a big and deep scratch on her knee, it is good now but it left a big scar on her knee.

  I would like to ask which scar lotion is good to buy/use to minimize the appearance of the scar.

  Thanks for your advice

  Cathrin

  Please kindly give me some feedbacks which are very helpful for me to improve the quality of my products.

  Wishing you a great day and enjoy beautiful sunny day

 42. Rowena van Staveren Rowena van Staveren

  Goedemiddag,

  Zolang er nog korstjes op de wond zitten, kun je het beste beginnen met Alhydran. Als de korstjes helemaal zijn genezen, kun je beter overgaan op een siliconen littekenverband, zoals bijvoorbeeld van Bapscarcare of Scarban.

  Met vriendelijke groet,
  Apotheek & Huid

 43. Joyce Michielsen Joyce Michielsen

  Ik ben 6 weken geleden geopereerd aan m'n buik en heb een snede van ongeveer 30 cm verticaal over m'n buik. Het litteken heeft inmiddels nog 1 klein korstje (bij de laatste hechtingsplek) en de huid eromheen begint wat droog te worden. Graag zou ik overgaan tot verzorging van de huid/litteken. Wat is hiervoor nu aan te raden? Ik krijg verschillende tips en weet het nu niet zo goed meer. Dank alvast!

 44. Rowena van Staveren Rowena van Staveren

  Hi Clasien,

  Als je ongerust bent zou ik teruggaan naar de arts.
  Echter, kan het litteken zelf ook rood zijn, verdikkingen hebben en pijnlijk en strak zijn, dus het is ook mogelijk dat het litteken zich aan het vormen is.

 45. Rowena van Staveren Rowena van Staveren

  Hi Linda,

  Zolang er nog korstvorming is op de wond, kun je de Alhydran gebruiken. Zodra de korsten zijn verdwenen, zou ik overgaan op de littekenverbanden.

  Het is niet mogelijk om een littekencrème en siliconenverband tegelijk te gebruiken. De bedoeling van het siliconenverband is om het 24 uur per dag op de huid te laten zitten.

 46. clasien van driel clasien van driel

  na een armlift heb ik een siliconenpleister geplakt op het litteken. na gebruik van twee weken werd het erg rood, ging de huid rimpelen ( met verdikkingen ) en werd het pijnlijk en strak. Is het mogelijk een allergie op te bouwen? Ik kan eigenlijk niks vinden, maar zou toch wel graag de littekens goed verzorgen... Na een week niet gebruiken is het nog steeds erg pijnlijk en strak...

 47. Linda Kreuze Linda Kreuze

  Hoi,
  Ik ben vorige week geopereerd. Enorme littekens op buik en borst. Wel al korstvorming. Wat zou voor mij het handigste zijn? Als ik beiden zou gebruiken hoe zou de volgorde dan zijn? (Zie de vraag hieronder)

 48. Mylène Disselkoen Mylène Disselkoen

  Goedemiddag,

  Wij raden zelf aan om bij al bestaande littekens (operatief) meteen te beginnen met de siliconencrème of verband. Als het litteken onder kleding zit, is verband makkelijker, omdat dat dan de hele dag kan blijven zitten. Zit het litteken bijvoorbeeld in het gezicht, dan is de siliconengel handiger.

  Een littekencrème (Alhydran) raden wij aan om direct mee te smeren zodra de wond nog geen litteken is, dus bijvoorbeeld bij een dichte schaafwond of zodra de wond een korst heeft gevormd. De Alhydran voorkomt littekenvorming, terwijl de Bapscarcare voornamelijk het al bestaande litteken vermindert.

 49. Katina Katina

  Dus een combinatie van beide produkten wordt aanbevolen. Maar in welke volgorde moeten ze aangebracht worden? Eerst de lidtekencreme en daarover het siliconen produkt of omgekeerd? Of het ene 's morgens en het andere' s avonds?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij gebruiken cookies om de website en uw browserervaring te verbeteren en voor marketingdoeleinden om u relevante advertenties te laten zien die op uw interesses zijn afgestemd. Klik op "Ik wil een optimaal werkende website“ om cookies te accepteren. Wanneer u verder gaat zonder een keuze te maken, stemt u automatisch in met het plaatsen van cookies . Ik wil een optimaal werkende site en ga akkoord met cookies Nee, ik wil geen cookies voor marketingsdoeleinde › Meer over cookies »