Help, alweer een koortslip!
Wat is een koortslip?
Een koortslip betekent letterlijk herpes labialis en is een blaasje op de lip die vaak overgaat in een korst. Vaak voel je de koortslip opkomen als je lippen gaan tintelen, jeuken of branden. Er ontstaat een rood blaasje met vocht op de huid die enkele dagen later indroogt tot een korst. Het virus van een koortslip blijft aanwezig in je lichaam. Vaak komt een koortslip meerdere keren per jaar terug.
Waardoor krijg je een koortslip?
Een koortslip ontstaat door het Herpes Simplex Virus (HSV) en is erg besmettelijk. Als je met je lippen in contact komt met iemand anders, bijvoorbeeld met zoenen, kun je het virus overbrengen. Vaak gebeurt dit onopmerkelijk bij kleine kinderen en ouders. Het is typerend voor een koortslip dat deze steeds terugkomt. Dit gebeurt, omdat het herpes virus zich telkens op dezelfde plek in de zenuwbanen onder de huid ‘rustig’ houdt. Door koorts, zonverbranding, zonlicht, kou, wind, menstruatie, vermoeidheid, of wondjes (bijvoorbeeld bij griep) is de kans groter dat het virus weer een koortslip veroorzaakt. Het herpes virus raak je helaas nooit meer kwijt, maar je kunt het opkomen van een koortslip voorkomen door de symptomen te bestrijden. Andere factoren die een koortslip kunnen uitlokken zijn kou, menstruatie en wonden. Een koortslip is meestal genezen binnen 7 tot 10 dagen.
Wat kun je zelf doen om een koortslip te voorkomen en te genezen?
Geef de bovengenoemde uitlokkende factoren zo min mogelijk de kans om een koortslip te veroorzaken. Smeer je lippen goed in met een verzorgende stick en bescherm ze tegen de zon met een UV-filter. Een UV-filter is erg belangrijk tijdens wintersport en de zomer om verbranding van de lippen te voorkomen. Gooi de lippenbalsem weg wanneer de koortslip is genezen. Neem ook voldoende rust ‘s avonds om je weerstand op pijl te houden. Zo krijgen griep en koorts minder kans om toe te slaan.
Heb je al een koortslip opgelopen? Kom dan zo min mogelijk in aanraking met andere mensen (vermijd zoenen en seksueel contact), vooral jonge kinderen kunnen erg ziek worden van een herpesinfectie. Smeer een koortslipcrème alleen op de koortslip en niet er omheen en was daarna goed je handen. Wanneer je het uitsmeert verspreid je heel makkelijk het virus. Krab niet aan korsten en houd wondjes schoon.
Make-up producten
Gebruik geen make-up op de lippen, totdat de koortslip volledig is genezen. Het virus gaat namelijk op het product zitten, waardoor de kans groot is dat het product weer een koortslip veroorzaakt. Gebruik om dezelfde reden ook geen camouflerende producten. Deze sluiten de huid af en zo zal de genezing vertragen.
Geneesmiddelen
Een koortslip kun je behandelen met Zinolium koortslip-gel of AKOLIP, welke zinksulfaat bevatten, direct na het ontstaan van de koortslip. De koortslip-gel werkt uitdrogend door het zinksulfaat. De blaasjes drogen uit, waarna er een korst kan ontstaan. Breng de gel/crème 4 tot 6 keer per dag dik aan op aangedane plek tot de blaasjes volledig droog zijn en er korstvorming te zien is. Wil je liever een crème, ga dan voor de Zovirax koortslipcrème. Deze crème bevat aciclovir die het Herpes Simplex virus tegengaat. Begin daarom tijdig met smeren, zodra je tintelingen of branderigheid voelt. Wil je korsten voorkomen en roodheid verminderen? Compeed Invisible Patch verkleint de kans op korsten en schilfers. Zodra je de patch op de koortslip hebt geplakt kun je er overheen met make-up om de roodheid te camoufleren. Om de koortslip te verhelpen en tegelijk beschermd zijn tegen de zon, kun je kiezen voor Sorefix SPF 30. Dit is een lippenbalsem die een koortslip voorkomt, bestrijdt beschermd tegen de zon.
Wanneer moet je de huisarts raadplegen?
Soms kunnen de blaasjes na 2 weken nog niet weg zijn. Er kunnen dan andere bacteriën zijn binnengedrongen die een infectie hebben veroorzaakt. Het is verstandig om op dat moment de huisarts te raadplegen. Ook als de blaasjes op andere lichaamsdelen zitten, bijvoorbeeld op de geslachtsdelen, raadpleeg dan de huisarts. Ga daarnaast naar de huisarts wanneer de koortslip ontstaat bij kinderen jonger dan 6 jaar. De blaasjes moeten helder vocht bevatten, is dit troebel of pussig raadpleeg dan de huisarts.
De belangrijkste factor om een koortslip te voorkomen is goed de lippen vet houden met een lippenbalsem. Neem daarnaast goed je nachtrust en houd je weerstand op peil. Zodra je een koortslip hebt wil je er zo snel mogelijk van af. Blijf daarom echt van de korsten af en houd je lippen goed schoon en vrij van make-up producten. Kies voor zink bevattende producten die de koortslip uitdrogen om de genezing te versnellen.